Tuinenpark Ons Buiten

VERGADERING STADSLANDBOUW NEDERLAND IN TUINENPARK ‘ONS BUITEN’ IN UTRECHT

Vandaag, 2 april waren we met de Kerngroep Stadslandbouw voor de vergadering te gast in het clubhuis van Tuinenpark “Ons Buiten” in Utrecht.

Dit was zoals altijd een levendige uitwisseling van wat er zoal in diverse steden in het land aan stadslandbouw gebeurt. In het gebruikelijke “rondje langs de velden” werden o.a. ervaringen gedeeld uit Den Haag, Ede, Amsterdam, Gorinchem, Nijmegen, Culemborg en Dordrecht.

Ook in landelijke organisaties als Duurzaam Door, Voedsel Anders, Voedselfamilies en Caring Farmers gebeurt veel op dit gebied.

Meer info: www.Stadslandbouwnederland.nl

Wat ik in deze blog vooral wil laten zien is de prachtige locatie waar we waren: “Ons Buiten”. Dit “tuinenpark” zoals ze het noemen houdt het midden tussen een volkstuinvereniging, een stadspark, een voedselbos en een heemtuin.

Al 90 jaar wordt er door stadsbewoners groente geteeld in deze tuin. Volkstuinverenigingen zijn een bekende vorm van stadslandbouw. Nadat dit park bedreigd werd door woningbouw, zijn omwonenden in actie gekomen en samen met de tuinders hebben ze het park weten te redden en het gemaakt tot wat het nu is: Een groene stadsoase, midden in een druk bebouwd gebied, toegankelijk voor wandelaars, met een uitzonderlijk hoge natuurwaarde.

Voedsel verbouwen is nog steeds de basis. Daarbij horen ook kleine tuintjes voor kinderen en wijkbewoners. Daarnaast zijn er grotere percelen waar mensen vaak al vele generaties tuinieren en verblijven in kleine zelfgebouwde houten huisjes. Die tuinen, samen met de mooi aangelegde paden zorgen voor een ultieme parkbeleving. Juist nu hadden wij het geluk dat de vele stinzenplanten en bomen in volle bloei stonden. Ik kan het iedereen aanbevelen daar eens rond te wandelen.

Mijn droom: Ook zo’n plek in “Voedselpark Gorinchem en omstreken”

Vorige
Vorige

Geslaagd bloesemfeest

Volgende
Volgende

Brochure “bloemrijken”