Brochure “bloemrijken”

HOE BEWONERS HUN EIGEN OMGEVING GROENER EN BLOEMRIJKER KUNNEN MAKEN

Plantsoen Schotdeuren in Arkel (voor de grote “reconstructie”)

De Fruitmotor heeft twee publicaties gelanceerd om bewoners te ondersteunen die hun leefomgeving groener en bloemrijker willen maken, in de overtuiging dat zij ‘iets’ moeten doen om de biodiversiteit een handje te helpen.

Inspirerend Magazine
In het tweede nummer van het magazine GONZEND worden zes Rivierenlandse ‘Bloemrijken’ geportretteerd. Na een toelichting op wat een Bloemrijk is, komen bewoners uit Rhenoy, Buren, Culemborg, Wamel, Tiel en Kerkdriel aan het woord. Waarom willen zij hun buurt laten bloeien en hoe doen ze dat? De voorbeelden in het magazine zijn divers: klein of groot, net gestart of al langer bezig, met een handjevol of heel veel vrijwilligers. Bloemrijken zijn er in soorten en maten en ze doen er allemaal toe.

Bloeiende artisjok in Boomgaard Onderweg

Link naar werkbladen
De portretten in het magazine belichten bovendien verschillende thema’s waarmee een Bloemrijk te maken krijgt. Inhoudelijk, zoals: welke planten zet je in een Bloemrijk, wat is biodiversiteit, het inrichten en beheren van een bloemenweide. Maar ook organisatorisch, zoals: afstemmen met de gemeente, financiering, vinden van vrijwilligers, communicatie, en activiteiten. Over deze (en meer!) onderwerpen zijn praktische werkbladen gemaakt, waarnaar de artikelen in het magazine verwijzen.

Berm langs de Sluisweg in Arkel

Gonzend Rivierenland
Bloemrijken is een deelproject onder het programma “Gonzend Rivierenland”. Hierin werkt De Fruitmotor samen met inwoners, bedrijven en overheden aan meer biodiversiteit in de Regio Rivierenland. Doel is verbindingen in het landschap creëren, waardoor het leefgebied voor veel diersoorten wordt versterkt. Zo is (i.s.m. de Vlindertuin in Tiel) de realisatie van de Vlinderroute inmiddels gestart. Bloemrijken vormen schakels in zo’n verbinding en helpen mee aan de bewustwording over biodiversiteit.

Aanplant plantsoen Schotdeuren 2017

De brochure over de 6 bloemrijken in Rivierenland vind je hier:

https://www.gonzend.nl/publicaties/gonzend-magazine-2

Wil je zelf aan de slag?

Hieronder vind je de link naar de werkbladen:

https://www.gonzend.nl/publicaties/werkbladen-bloemrijken

Bloemenweide in Boomgaard Onderweg, een vrijwilligersproject van de Punt Arkel

Heb je ideeën of plannen en wil je hulp?

Kom dan eens langs bij de Punt Arkel of stuur een bericht naar ons email-adres. Ook als je aan wil haken bij al bestaande initiatieven kun je contact opnemen met de Punt Arkel.

Vorige
Vorige

Tuinenpark Ons Buiten

Volgende
Volgende

Geslaagde plantjesmarkt bij de Punt Arkel