Stadsoase Spinozahof

VERGADERING STADSLANDBOUW NEDERLAND IN CENTRUM DEN HAAG

Op woensdag 31 mei waren we voor de vergadering van de kerngroep Stadslandbouw uitgenodigd in de “stadsoase Spinozahof” in Den Haag. In deze werkgroep zitten mensen die bij gemeenten, provincie of landelijke overheden werken en afgevaardigden van andere organisaties. De gemeenschappelijke  noemer is: “Voedsel van dichtbij” en dan liefst duurzaam geproduceerd. Er wordt veel kennis en ervaring gedeeld . Doel is elkaar en anderen te inspireren met mooie initiatieven, zoals in dit geval deze Stadsoase.

Ik schrijf dit blog omdat het zo’n prachtige en verrassende plek is. Nadat ik was aangekomen op Station Holland Spoor, wandelde ik 10 minuten door een typisch grootstedelijke wijk met veel culturen en veel steen. Toen ik de juiste straat had gevonden, twijfelde ik: “Hier kon het toch niet zijn?” Ik zag alleen maar een smalle straat met huizen en auto’s . Volgens een buurtbewoner moest ik gewoon doorlopen en zou het goed komen.

Het kwam ruimschoots goed. Na een paar honderd meter was daar plotseling een hek met daarachter inderdaad een oase van groen. De zon scheen fel en de straat was heet, maar in de Spinozahof was het meteen 10 graden koeler. Je hoort er zachtjes water stromen en overal groeien bloemen, bomen en groenten. Daartussen kleine zitjes waar buurtbewoners even tot rust kunnen komen. In het midden staat een grote kas, gebouwd tussen 2 zee-containers. Dat is de ontvangstruimte.

We worden heel gastvrij ontvangen door één van de initiatiefneemsters en er staat een heerlijke lunch voor ons klaar, bereid met verse producten uit de omgeving.

Het verhaal is prachtig: Tot een paar jaar geleden was hier een treurige parkeerplaats waar allemaal dingen gebeurden waar buurtbewoners niet blij van werden. Natuurlijk waren er projectontwikkelaars met snode plannen. De buurt heeft daar echter een stokje voor gestoken. Met elkaar hebben de omwonenden, jong en oud, met zeer diverse culturele achtergrond, de tuin aangelegd met als doel……..

Nee, zoals één van de medewerkers zei: “Deze tuin is niet het doel. Het is een middel om heel veel andere doelen te realiseren: Mensen verbinden, educatie, mee kunnen doen in de samenleving, erbij horen, elkaar leren begrijpen, sociale en culturele bruggen bouwen, gezond voedsel leren verbouwen en leren koken, voedsel coöperatie, klimaatadaptatie, biodiversiteit, ontspanning en welzijn etc. “

Voor ons was het ook nog vergaderlocatie. We hebben heerlijk gezeten aan een lange tafel in een tent tussen het groen. Dat is nog eens iets anders dan een “zoom-bijeenkomst”.

Meer weten over deze mooie plek?

Kijk op: https://www.stadsoasespinozahof.nl/

Vorige
Vorige

Icoon van het Prachtlint

Volgende
Volgende

Werkdag Natuurtuin