Voedselfamilies

FINANCIERING OMSCHAKELING

Woensdag 19 april : Ontmoeten bij Booij

Bij de derde en afsluitende sessie van het voorjaarsdrieluik van Voedselfamilies werd gesproken over financiering van verduurzaming en transitie. Deze keer troffen we elkaar bij kaasmakerij Booij in Streefkerk.

"Het is onmogelijk om de regeneratieve transitie uit te voeren zonder de financiële wereld en haar immense kracht", stelt Koen van Seijen. "Gebruikmaken van de financiële wereld, daar is de niet-regeneratieve landbouw- en voedselwereld heel goed in. Het is tijd dat wij dat ook leren en doen!


Daarom werd er samen met financieel experts gesproken over investeren in verduurzaming en regeneratieve landbouw. Dit werd gedaan naar aanleiding van een (fictieve) financieringscasus van een akkerbouwbedrijf - vanuit minstens drie financieringsperspectieven: het perspectief van de (duurzame) bank, van een maatschapppelijk investeringsfonds (Aardpeer) en vanuit een impact-investeerdersperspectief.

Hoe kijken ze naar deze casus? Welke risico’s zien ze daarin? Welke van die risico’s zijn makkelijk, moeilijk dan wel niet financierbaar, en waarom? Wat zien ze als oplossing voor het dilemma van de niet-financierbare risico’s?

De sprekers:

 Korte samenvatting:

Als een opvolger bij bedrijfsovername besluit te kiezen voor regeneratieve landbouw, gaat de bank de kosten die daarmee gepaard gaan niet financieren. Niet omdat het risico te groot is (immers er zit genoeg dekking in de grond), maar omdat er bij omschakeling naar meer duurzame landbouw eerst een dip (van 5 tot 8 jaar) volgt, waarin de opbrengsten laag zijn en de investeringen hoog.

Voor de bank is het onacceptabel dat er in die periode niet voldoende cash-flow is. Een dergelijke transitie zal dus gefinancierd moeten worden met andere middelen. Dan kun je denken aan Crowd-funding of samenwerking met een “grondbank” zoals “Aardpeer”.

Grondbank: Een grondbank koopt de grond op. Van de opbrengst kan de boer de investeringen betalen die hij/zei moet doen om over te schakelen. De grond wordt eigendom van de grondbank, waarbij wordt vastgelegd dat de grond voor altijd bedoeld is voor regeneratieve (in geval van Aardpeer BD) landbouw. De boer pacht de grond tegen een bedrag wat in relatie staat tot de te verwachten opbrengst. Er is uitbreiding tot erfpacht aan gekoppeld, zodat ook opvolgers kunnen blijven boeren. De grondbank neemt in tegenstelling tot banken, genoegen met een heel laag rendement over het kapitaal. Hiermee komen perspectieven in beeld, die via een reguliere bank niet mogelijk zijn.

 

Vorige
Vorige

Gemeente Gorinchem op bezoek

Volgende
Volgende

Bloesemfeest Boomgaard Onderweg