Soms gaat er iets goed….

MET DANK AAN LOONWERKERSBEDRIJF VAN DER LEE

Al sinds januari is Stichting de Punt in gesprek met de Provincie Zuid-Holland over het maaibeheer van de dijk rond de Natuurtuin. De wijze waarop dit wordt gedaan bepaalt in hoge mate de hoeveelheid bloemen die er gaat bloeien.

Ecologisch beheer betekent in de meeste gevallen: 2 keer per jaar gefaseerd maaien. “Gefaseerd” wil zeggen: Nooit alles tegelijk, zodat er voor vlinders en bijen nog iets over blijft. Belangrijk hierbij is dat er gemaaid wordt met een speciale maaier die zo min mogelijk planten en dieren beschadigt. Vervolgens blijft dit maaisel een paar dagen liggen, zodat  zaden eruit kunnen vallen en insecten en grotere dieren  nog weg kunnen kruipen. Daarna wordt het maaisel opgehaald, zodat de bodem verschraalt en er weer ruimte komt voor jonge plantjes om te groeien.  

Een ander essentieel punt is dat er maatwerk geleverd wordt, afhankelijk van het weer, de op dat moment bloeiende planten en mogelijke (nesten van)  dieren. Dit was aan de orde langs de oostkant van de Punt. Daar is de afgelopen jaren een bijzonder rijke oeverbegroeiing ontstaan, met moerasspirea’s, valerianen, gele lis, engelwortel, koninginnenkruid, kattenstaart, paarse wikke, wolfspoot, blauw glidkruid en de nergens in Arkel voorkomende veldlathyrus.

Wij vroegen de Provincie om langs deze oever maatwerk te leveren. Dat wil zeggen: In plaats van 2 keer per jaar maaien, alleen maaien bij de tweede ronde in september. Nu staan namelijk de meeste planten net te bloeien of in knop.

De gesprekken met de Provincie hierover verliepen moeizaam, maar dankzij de opzichter van loonwerkersbedrijf van der Lee zijn er nu goede afspraken gemaakt. De dijk wordt wel gemaaid, maar de oeverrand blijft staan. Vrijwilligers van de Punt Arkel maaien de hele zomer een pad langs de mooie bloemen-oever, zodat wandelaars er van kunnen genieten. In september , wanneer de meeste planten zijn uitgebloeid, wordt alles gemaaid. De Punt Arkel, Prachtlint en de Vlinderstichting zijn van der Lee dankbaar.

Vorige
Vorige

Excursie stadslandbouw Nederland

Volgende
Volgende

Icoon van het Prachtlint