Caring congres

Zaterdag 4 november, Antropia Zeist

Dit congres werd deze keer georganiseerd door de Caring Farmers, Caring Vets en Caring Docters. Thema was: “The Caring Future”

Hoe een Caring future realiteit kan worden werd belicht door 4 wetenschappers, die ieder een lezing hielden over hun vakgebied:

Reinier van den Berg

Hij is meteoroloog, bekend van het weerbericht op RTL en specialist klimaatverandering. Hij liet zien dat klimaatadaptatie bij lange na niet genoeg is. We moeten veel harder inzetten op voorkomen van verdere opwarming. We stevenen nu af op 2,5 tot 2,7 graden opwarming. Het streven was 1, 5 graden. Zelfs die 1,5 is 1,5 te veel, want iedere tiende graad heeft grote gevolgen. Boven de 1,5 nemen de gevolgen desastreuze proporties aan, met grootschalige uitsterving van soorten, waaronder de mens.

Voorkomen dus. Daarvoor is het niet genoeg om te streven naar 0 % uitstoot (waar we nog lang niet zijn), maar zou negatieve emissie nodig zijn. Dat wil zeggen: Dat we meer CO2 binden dan er uitgestoten wordt.

De nu al ernstige gevolgen van klimaatverandering

Hoe dat zou kunnen laat hij zien aan de hand van een aantal voorbeelden:

Minder spullen, minder transport, minder vlees, biobased bouwen, circulaire economie, zonnepanelen op alle carports en daken, true price (herziening belastingsysteem om te beginnen subsidies fossiele brandstof).

Wat wij allen kunnen doen is stemmen op een groene partij.

De 4 groenste partijen zijn volgens Reinier: Groen Links/PvdA, Partij v.d. dieren, Volt en Christenunie.

Lobke Faassen

Zij is diëtiste, gespecialiseerd in een plantaardig menu. Haar motto is: Op een ongezonde planeet is niemand gezond. Onze gezondheid is in crisis, net als de planeet. Een gezond plantaardig dieet geeft volgens haar minder gezondheidsklachten. Opmerkelijk is hoe weinig nog aandacht besteed wordt aan plantaardig eten in zorginstellingen. Vanuit de Caring Doctors wordt daar wel hard aan gewerkt. Het voedingscentrum houdt nog altijd strikt vast aan de schijf van 5, terwijl uit onderzoek blijkt dat mensen die plantaardig eten niet meer tekorten hebben als mensen die dierlijke producten eten.

Er zou een Ministerie van gezondheid en welzijn moeten zijn. Misschien is het niet zo erg dat het landbouwakkoord mislukt is, volgens Lobke. Het zou veel beter zijn om te streven naar een “Voedselakkoord”, waarin gezondheid voor mensen hand in hand gaat met een gezonde landbouw en een gezond klimaat.

Bernice Bovenkerk

Zij is hoogleraar milieufilosofie aan de WUR en verbonden aan het centrum voor ethiek en gezondheid. Zij stelt: One Health: voor mens, dier en milieu. Veel problemen zijn volgens haar te herleiden tot ons voedselsysteem. Daarom is er een ander systeem nodig.

Doordat ons ecosysteem uit balans is en veel soorten uitsterven, komen dieren en mensen steeds dichter op elkaar te leven. Als gevolg van verlies van biodiversiteit, moeten virussen noodgedwongen overschakelen op andere soorten, zoals de mens.

Kortom als het slecht gaat met het ecosysteem, gaat het slecht met de mens. De mens is geneigd zichzelf superieur te zien, maar ieder levend wezen heeft een inherente waarde. Ook dieren hebben morele belangen. Oppervlakkige belangen van mensen mogen niet zwaarder wegen dan basale belangen. Met andere woorden: Hoeveel gezondheidsrisico’s willen we lopen om de tweede grote landbouwexporteur ter wereld te zijn.

Als het ecosysteem robuust is, is de gezondheid van planten, dieren en mensen ook robuuster.

Tim Huismans

Tim is natuurbeschermer en oprichter van “Faunawatch”, ook diergeneeskundig onderzoeker. Hij laat zien hoe weinig wij weten over de invloed van ieder dier afzonderlijk op het ecosysteem als geheel. Dit systeem is zeer complex en ook bij ogenschijnlijk kleine ingrepen is niet te voorzien wat de gevolgen daarvan zijn. Zo kan de aanwezigheid van de wolf zelfs invloed hebben op de loop van rivieren en hebben zelfs minder populaire insecten als de wesp en de mug een belangrijke invloed op het geheel. Tim is dan ook heel kritisch over alle vormen van ingrijpen in de natuur. Eén van de vormen van ingrijpen is natuurlijk ook de klimaatverandering. Het beschermen en in stand houden van zoveel mogelijk soorten is volgens Tim dan ook van groot belang.

Caring Movement

In 2 panels werden ideeën uitgewisseld voor “kruisbestuiving” tussen de verschillende “Caring groepen” die er op dit moment al zijn en mogelijke uitbreiding naar andere beroepsgroepen. Het publiek wordt opgeroepen ideeën op briefjes te schrijven die vervolgens in een boom gehangen worden. Zo werken alle partijen samen aan een “Caring Movement”.

Tim Kroezen

Tot slot werd de dag op zeer treffende en komische wijze samengevat door Tim Kroezen, consulting comedian met een wetenschappelijke achtergrond. Hij hield het publiek een spiegel voor, waarin we zagen heel erg niet een afspiegeling te zijn van de gemiddelde bevolking, maar een “havermelkelite”.

Persoonlijk:

Nu houd ik niet zo van havermelk, maar ik realiseerde me wel dat het heerlijk was om even een dag te vertoeven tussen zoveel mensen waar ik me in herkende en waarmee ik samen mag optrekken in een “Caring Movement”. Voor mij was deze dag vooral voeding voor de ziel en de geest.

Vorige
Vorige

Grootste klimaatdemonstratie

Volgende
Volgende

Heeft de natuur rechten?