Bezoek aan Voedselbos Lingehout in Geldermalsen

INSPIRATIEBEZOEK VAN KARTREKKERS VOEDSELPARK GORINCHEM EN OMSTREKEN OP DINSDAG 23 APRIL

Al een jaar is een groep van 8 kartrekkers actief om een initiatief op te richten waar op biologische wijze in samenwerking tussen boer en burger voedsel geproduceerd wordt.

Omdat zij dit graag combineren met andere functies als biodiversiteit, recreatie, klimaatadaptatie, zorg en een landschap waar het voor mens en dier goed toeven is , is de werktitel: “Voedselpark Gorinchem en omstreken”

Zij oriënteren zich op de voor dit initiatief meest geschikte organisatievorm: Een CSA (Community supported agriculture) , een Herenboerderij of anders? Zij onderzoeken verschillende mogelijkheden van financiering en het allerbelangrijkste: Zij zoeken grond, in de nabijheid van Gorinchem.

Om kennis en inspiratie op te doen worden regelmatig andere locaties bezocht. Deze week stond Voedselbos Lingehout in Geldermalsen op het programma.

Zie hier het verslag:

Om 10.00 uur kwamen we met 7 mensen aan op het voedselbos, waar we voor een rondleiding opgewacht werden door de manager Gerdien Dijkstra. Het voedselbos beslaat 12 hectare in het buitengebied tussen Geldermalsen en Tiel en is verbonden aan de energie coöperatie Betuwewind. Drie windmolens daarvan vormen een passend decor op de achtergrond. Inkomsten uit de energie coöperatie worden gebruikt voor de ondersteuning van het voedselbos.

Het weer werkt vandaag enorm mee en bij een blauwe lucht en zon is het vrolijk aankomen op de oprijlaan met aan weerszijden hoogstamfruitboompjes. Direct bij binnenkomst valt al op: De grote diversiteit aan boompjes en struiken. Alles is nog klein, want de eerste aanplant heeft plaatsgevonden in 2021. Dat maakt dat we een mooi uitzicht hebben over het gebied. Een plattegrond laat zien hoe het is ingedeeld.

Het wordt al snel duidelijk dat er heel goed is nagedacht over de inrichting van het gebied. Met het oog op verschillende doelstellingen en planning in de tijd zijn er per onderdeel verschillende concepten uitgevoerd:

De kas

We zien een grote tunnelkas, waar professionals en vrijwilligers samen in werken. Hier staan in zeer geordende bedden allerlei bladgroenten, klaar om geoogst te worden. Volgende week komen de leden voor de eerste keer dit jaar oogsten. Na de bladgroenten, wordt de kas vol gezet met tomaten en komkommers etc.

De boomgaard

Op een deel van het terrein staat nog een oorspronkelijke laagstam productieboomgaard. Deze bomen leveren nog een aantal jaren appels, waar sap van gemaakt wordt. Omdat deze bomen niet zo lang meer mee gaan, worden daartussen nieuwe boompjes aangeplant, zoals walnoot, tamme kastanje of hazelaar. Dit is dus een boomgaard in overgang naar voedselbos.

Voedselbos voor beleving

Dit stuk bos is zo aangeplant dat het voor bezoekers een belevenis is om er rond te lopen en te plukken. Bomen en bosjes staan op natuurlijke wijze door elkaar en er loopt een kronkelend wandelpad doorheen. Het zal dus vooral gebruikt worden voor educatiedoeleinden en zal voor de productie niet veel opleveren. Educatie, voorlichting en beleving zijn wel belangrijke onderdelen van het verdienmodel.

Productiebos

Hier staan de bomen en struiken in rijen met een pad er tussen. Per rij staan meestal afwisselend 2 soorten, laag afgewisseld met hoog. In iedere rij staan andere soorten. Er is dus een grote diversiteit. Bij iedere rij staan bordjes met een korte beschrijving van de soorten en een QR-code die doorverbindt naar een website met achtergrondinformatie. Het idee is dat dit bos op termijn substantiële oogst gaat leveren voor de oogstleden.

Groenteteelt in stroken

Op stroken die in halve cirkels rond lopen, staan veel verschillende soorten groenten. Er wordt hard gewerkt: Het is vandaag hoog tijd om de grond te bewerken en te zaaien na de lange periode met te veel nattigheid. De keuze voor groenteteelt naast het voedselbos is gemaakt om de oogstleden al op korte termijn te kunnen voorzien van oogst. Deze zomer kunnen mensen al veel soorten groente komen oogsten. Dit in tegenstelling tot het voedselbos, waar de oogst nog veel jaren op zich laat wachten.

Pluktuin en kruidentuin

In een veld waar afwisselend vaste planten en éénjarigen staan, kunnen leden zelf een boeket bloemen plukken. Ook is er een grote kruidentuin met veel diversiteit aan kruiden, waar mensen ook zelf kunnen plukken.

Natuur

Hoewel de teelten zelf al heel natuurlijk zijn, is er nog extra ruimte gemaakt voor wilde natuur in de vorm van hagen met inheemse struiken, een wal met wilde bloemen waar de natuur haar gang mag gaan en 2 poelen.

Zelfoogst

In Voedselbos Lingehout zijn 2 professionele tuinders actief. Daarnaast zijn er veel vrijwilligers die helpen. De leden van Voedselbos Lingehout komen in het seizoen wekelijks zelf oogsten. ’s Winters niet en nu in het voorjaar is het 1 keer per 2 weken.

Educatie

Er worden regelmatig schoolklassen ontvangen. Voor de educatie is een aparte medewerkster in dienst en wordt samengewerkt met de Groene Weelde, het natuurcentrum/voedselbos in Schoonrewoerd.

Indrukwekkend

Na een glaasje appelsap-perensap van eigen oogst gaan we weer huiswaarts, zeer onder de indruk van al het werk wat hier verzet is en nog steeds gedaan wordt en van het prachtige resultaat wat dit in zo  korte tijd al heeft opgeleverd. We wensen Voedselbos Lingehout heel veel succes en willen nu nog liever zo snel mogelijk ook zo’n plek in de buurt van Gorinchem!

Volgende
Volgende

Wandelgroep op bezoek