Rabarber-vlierbloesemjam
Een beetje uit de groentetuin en een beetje wildpluk
Dit is de perfecte tijd om deze heerlijke jam te maken. Niet moeilijk en in ca 1 uur klaar.
Nodig:
- 1 kg rabarberstelen
- 10 schermen vlierbloesem (of iets meer als ze klein zijn)
- Sap van 1 citroen
- Geleisuiker voor 1 kg fruit, desgewenst 50 % gezoet en bij voorkeur biologisch.
Werkwijze:
Maak jampotten en deksels schoon met heet water en soda. Spoel na met schoon water en steriliseer in kokend water of in de stoomoven. Zet de potten omgekeerd op een schone theedoek of laat in het water liggen tot je ze gebruikt.
Neem 1 kg rabarberstelen (schoon gewicht) en pluk 10 bloemschermen van de vlier. Let op dat de bloemen goed open zijn, maar niet te ver uitgebloeid.
Maak de rabarber schoon (niet schillen) en snijd de stelen in stukjes van ca 1 cm. Schud de beestjes uit de vlierbloemen en knip de bloemen van de steeltjes. Kleine stukjes steel kunnen blijven zitten.
Doe een klein bodempje water in een pan (tegen het aanbranden) en doe rabarberstukjes, vlierbloemen, citroensap en geleisuiker er tegelijk bij.
Verhit onder regelmatig roeren. Zorg dat het aan de kook blijft. Laat ca 20 minuten koken, tot alle rabarberstukjes uit elkaar gevallen zijn. Doe de opstijfproef met een theelepeltje jam op een schaaltje uit de diepvries en kijk of het dik genoeg is.
Vul de potjes tot de rand met de kokendhete jam en draai de deksel goed vast. Direct daarna omkeren en een paar minuten laten staan, zodat het deksel goed steriel wordt. Als je schoon werkt, kun je de jam een jaar bewaren.
Deze hoeveelheid is voor 3-4 potjes jam. Je kunt natuurlijk meer maken. Vermenigvuldig dan alle ingrediënten.