Bodemcursus voor Herenboeren Gorinchem
De werkgroep Locatie gaat met 2 deskundigen het veld in om kennis te vergroten over de bodem.
Werkgroep Locatie van Herenboeren Gorinchem
Het belang van de bodem
Voor een Herenboerderij is een gezonde bodem de basis. Wanneer is een bodem gezond? Hoe kun je dat zien, voelen of ruiken? Dat leerden de 10 leden van de werkgroep Locatie zaterdag 10 mei van Jan Boon en Camiel van der Burg. Werkgroep Locatie is een groep betrokken burgers die zich inzet voor het vinden van een geschikte locatie voor Herenboeren Gorinchem.
Waar?
Dhr. Huig van Ijzeren was zo vriendelijk de groep toegang te geven tot zijn land aan de Arkelse Onderweg. Onder een stralende zon konden we voorzichtig (zonder het net ingezaaide gewas te beschadigen) proefjes doen om kennis over de bodem te vergaren.
Voelen, ruiken, kijken……..
Wat?
Door simpel een spade in de grond te steken en de grond in je handen te nemen, kun je al heel veel waarnemen: kleur, vochtigheid, structuur (grof of fijn) , organisch materiaal (dood of levend), brokkelt het of blijft het aan elkaar zitten en heel belangrijk: levende organismen , waarvan de meest bekende de worm. Wie de film “Onder het Maaiveld” heeft gezien, weet dat er in 1 theelepel (gezonde) grond net zoveel levende organismen zitten als er mensen op aarde zijn.
Jan Boon
Wat konden we meten?
Met behulp van een verkleurend stripje kon de stikstofwaarde van het water in de nabij gelegen sloot gemeten worden. Met behulp van een ijzeren stang met een drukmeter er aan konden we de weerstand van de grond meten. Dit geeft een indicatie van de verdichting: Luchtige grond is beter dan vaste grond.
Het vermogen van de bodem om water op te nemen, konden we vaststellen door een plastic buis vol te gieten met water en te meten hoe lang het duurde voordat het water in de grond gezakt was.
Jan plaatst de buis in de grond
Camiel giet water in de buis
Theorie
Na het praktijkgedeelte kregen we een presentatie onder het afdak in de tuin van Michiel van der Heijden. Jan gaf uitleg over het belang van mineralen in de bodem en hoe die verband houden met het gewas wat je wil telen. Camiel liet zien hoe belangrijk het bodemleven is voor gezonde planten en hoe planten van verschillende soorten elkaar positief beïnvloeden. Dit zijn de natuurlijke processen die met namen in de biologische landbouw (dus voor ons als Herenboeren) essentieel zijn. Zeer opmerkelijk in dit verband is een onderzoek uit Jena waar de hoogste opbrengst werd gemeten op een akker waar niet gemest werd en waar het grootste aantal soorten planten door elkaar groeide. Praktisch probleem hierbij is nog wel het oogsten…….
Uitleg bij de presentatie onder het afdak in de tuin van Michiel
Al met al een zeer leerzame en bijzonder aangename middag in goed gezelschap. Met dank aan de deskundige en bezielende leiding van Camiel van der Burg en Jan Boon.