Herenboerderij Gorinchem?

BEZOEK KARTREKKERS AAN HERENBOERDERIJ LEIMUIDEN

Een groep van 8 mensen bracht afgelopen zaterdag een bezoek aan Herenboerderij aan den Drecht in Leimuiden. De groep is al een paar keer bij elkaar geweest om zich te oriënteren op de mogelijkheden voor een Herenboerderij in de regio Gorinchem.  Wil je weten wat dat is? Kijk op www.Herenboeren.nl

De excursie van zaterdag had tot doel een concreet beeld te krijgen van een Herenboerderij en alles wat erbij komt kijken om die op te richten. We kregen een rondleiding van 2 bestuursleden van de coöperatie. We troffen het: Het was “afhaaldag”. Alle leden van de coöperatie kwamen hun wekelijkse boodschappen halen. We waren zeer onder de indruk van de gezellige bedrijvigheid en het enorme aanbod van groente, fruit, eieren en vlees in de grote loods op het terrein. Dit was vroeger een stal voor veel koeien.

Nu stonden er overal grote bakken met oogst. Op bordjes stond aangegeven hoe veel de leden per “mond” mochten meenemen. Er zijn nu 257 leden in de Coöperatie. Dat zijn 450 monden (mensen zijn als gezin lid). In de loods was een gezellig zitje, zodat de leden ook even konden koffiedrinken en elkaar ontmoeten. Voor kinderen was er een leuke knutselactiviteit met pompoenen en er was een proeverij van pompoensoep.

In de winter biedt dit stuk ruimte voor de 5 koeien.

Na de loods gingen we het buitenterrein op. In zijn geheel beslaat de boerderij 24 ha. Dit gebied is 2 jaar geleden over genomen van een veehouder en was dus weiland. Nu is er een boomgaard van ca 2 ha met daarin een kippenkar, een veld met bessenstruiken, velden met veel diverse soorten groenten in strokenteelt , een groot weiland met 5 koeien en wat jongvee en een landje waar 5 varkens heerlijk in de modder wroeten.

Er wordt biologisch gewerkt, echter zonder erkend keurmerk. Dat is door de directe betrokkenheid van de consumenten niet nodig. De productie is in handen van 2 professionele boeren (1,4 fte), die zoveel mogelijk worden bijgestaan door leden die als vrijwilliger een handje mee komen helpen. Deze vrijwilligers zijn weer georganiseerd in diverse commissies. Er wordt niet alleen gekozen voor productie. De werkgroep “biodiversiteit” zet zich in om natuurlijke landschapselementen te ontwikkelen en beheren, zoals hagen met streekeigen bosjes en bomen en  bloemrijke slootkanten.

Er is voor bezoekers/leden van alles te beleven: Een zelfoogst kruidencirkel, zelf bessen plukken en een topper: Het blote voeten pad.

Zeer geïnspireerd en onder de indruk reden wij na ruim 2 uur weer huiswaarts met het stellige voornemen in onze directe omgeving ook zo’n mooie plek te realiseren. Welke grondeigenaar gaat ons daarbij helpen?

Voor een goed functionerende Herenboerderij met een gesloten kringloop (vee en akkerbouw) is ten minste 20 ha nodig. Het zou een enorme aanwinst zijn voor ons landschap, de biodiversiteit, ons eten en de toekomst. Afgelopen zaterdag was te zien hoe dit concept mensen verbindt met hun eten, het land waar het groeit, de boer en met elkaar. Wij prijzen ons gelukkig dat wij daar even deel aan mochten hebben. En om in voedseltermen te blijven: Het smaakt naar meer. De groep kartrekkers komt deze week weer bij elkaar om samen met afgevaardigden van Herenboeren Nederland en de Provincie te zoeken naar mogelijkheden in onze regio.

Heb je interesse om mee te doen als kartrekker of zou je eventueel in de toekomst lid willen worden van de Coöperatie[i1] ? Stuur een mailtje naar het contactadres van de Punt Arkel.

 [i1]

Vorige
Vorige

Roodborstje

Volgende
Volgende

Bezoek aan biologisch zaadteeltbedrijf de Bolster