Terug naar alle evenementen

Avond met Gaia Vince, schrijfster van het boek Nomad Century

menu

Platform voor Stadscultuur en Publiek Debat

22.02.2024

Nomad Century: hoe klimaatmigratie onze wereld zal hervormen

met Gaia Vince

Koop je tickets

  • Openbare lezing

Wil je dit evenement bezoeken, evenals Kan het kapitalisme de klimaatcrisis oplossen? met Brett Christophers (06.03) en The Patriarchs: How Men Came to Rule met Angela Saini (11.03)? We bieden een nieuwjaarskorting: bezoek alle drie de evenementen, betaal er slechts twee. Selecteer het 3-voor-2 ticket in de ticketshop.

Openbare lezing

Datum: donderdag 22 februari 2024
Tijd: 20:00 (borrel vanaf 19:30)Locatie: Keilepand, Keilestraat 9F, Rotterdam
Entree: €10,- (regulier), €6,- (gereduceerd)

Taal: Engels

Tweeten Whatsapp

Op donderdag 22 februari verwelkomen we de bekroonde journaliste Gaia Vince om haar gedurfde en alom geprezen boek 'Nomad Century: How Climate Migration Will Reshape Our World' te bespreken.

Kustlijnen nemen jaar na jaar af. Bosbranden en orkanen die steeds grotere delen van vernietiging achterlaten. Droogte die hele regio's verdrijft. De mensheid begint de gevolgen van klimaatverandering te voelen. Maar hoewel er consensus is ontstaan over de oorzaak van deze wereldwijde ramp, begint de uiteindelijke consequentie - een totale hervorming van de menselijke geografie van de aarde - pas tot ons door te dringen.

In haar alom geprezen boek Nomad Century schetst Gaia Vince de omvang van deze wereldwijde noodsituatie. Met elke graad temperatuurstijging zullen een miljard mensen worden verdreven uit de zone waarin mensen al duizenden jaren leven. Hoewel we er alles aan moeten doen om de gevolgen van klimaatverandering te verzachten, is de brute waarheid dat grote delen van de wereld onbewoonbaar worden.

Hoe kunnen we omgaan met deze onvermijdelijke klimaatmigratie? We zullen als soort naar het noorden moeten trekken, betoogt Vince, naar de bewoonbare randen van Europa, Azië en Canada en de vergroenende poolcirkel. Op basis van een schat aan oogverblindende gegevens en originele rapportages laat ze zien hoe migratie niet alleen voordelen oplevert voor migranten zelf, maar ook voor gastlanden, waarvan er vele te maken hebben met demografische crises en tekorten aan arbeidskrachten.

"Een opzwepende oproep tot wapens" - Financial Times

"Dit boek moet niet alleen door elke politicus worden gelezen, maar door elke persoon op de planeet" - The Guardian

Dit evenement wordt georganiseerd door De Dépendance in nauwe samenwerking met KeileCollectief, IABR en CARBON LAB: GROUP A's denktank voor klimaatpositieve ontwerpstrategieën.

Deelnemers

  • Luidspreker

Gaia Vince

Gaia Vince is een bekroonde wetenschapsjournalist, presentator en non-fictieauteur. Als expert op het gebied van wereldwijde ecosystemen, menselijke impact en klimaatverandering droeg ze bij aan Science, Nature, New Scientist, The Guardian en BBC. Haar boek 'Adventures in the Anthropocene: A Journey to the Heart of the Planet We Made' (2014) won de Royal Society Winton Prize for Science Books. Haar derde boek 'Nomad Century' (2022) werd over de hele wereld geprezen. In 2024 ontving ze de Angela Croome Award van de European Geosciences Union.

  • Gastheer

Geert Maarse

Geert Maarse is journalist en programmamaker. Na ruim vijf jaar voor de Erasmus Universiteit te hebben gewerkt, is hij gespecialiseerd in het verbinden van wetenschappelijk onderzoek met het publieke debat. Hij heeft een achtergrond in Bedrijfskunde en Cultuurwetenschappen. Hij is de oprichter en vaste presentator van Studio Erasmus, een maandelijks wetenschapsmagazine dat wordt uitgezonden door OPEN Rotterdam. Hij werkte aan een documentaire en publiceerde in een aantal online en offline media (de Volkskrant, Vers Beton, Erasmus Magazine).

Koop je tickets

Platform voor Stadscultuur en Publiek Debat
info@dedependance.eu
Meer over ons

Volg ons op

De Dépendance wordt mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en de gemeente Rotterdam.

Vorige
Vorige
22 november

Stem voor het klimaat!

Volgende
Volgende
6 maart

Kan het kapitalisme de klimaatproblemen oplossen?